HELP IK HEB EEN BLAAS PROBLEEM

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt.

Een blaasontsteking komt vaak voor. Ongeveer één op de vijftig mensen heeft wel eens met deze aandoening te maken gehad. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap, vooral in de eerste maanden. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Mannen met een blaasontsteking hebben vaak een ontsteking van de prostaat (prostatitis).

Symptomen van blaasontsteking

Het belangrijkste symptoom bij een blaasontsteking is een regelmatige aandrang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid urine naar buiten komt. Een branderig of bijtend gevoel tijdens het urineren is een belangrijk kenmerk. De infectie kan een zeurende pijn in onderbuik (vlak onder de navel) en onderrug geven. De urine kan troebel zijn, sterk ruiken en soms zit er bloed bij. Je kunt ook misselijk zijn en zelfs moeten braken, maar raadpleeg in dat geval wel de huisarts, want dan kan er sprake zijn van een hoge urineweginfectie.

Oorzaak van blaasontsteking


De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is een infectie met een bacterie die vanuit de urinebuis de blaas infecteert. De bacterie Escherichia coli, die normaal in de darmen aanwezig is, kan vanuit de anus via de urinebuis de blaas binnendringen. De E. coli bacterie hecht zich aan de blaaswand en veroorzaakt een ontsteking. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat de vrouwelijke urinebuis vlak bij de anus ligt.

Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen. Bacteriën hoeven een minder lange weg af te leggen en daardoor bereiken ze bij vrouwen gemakkelijker de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Ook kan een verkeerde afveegtechniek na ontlasting (van achter naar voren i.p.v. van voren naar achteren) bij vrouwen een verplaatsing van de bacteriën stimuleren.

Andere oorzaken van blaasontsteking:
• Irritatie door blaasstenen of chemische stoffen.
• Slechte hygiene. • Onvoldoende drinken.
• Irriterende stoffen in de voeding.
• Zwangerschap.
• Menopauze.
• Geslachtsgemeenschap.
• Het plaatsen van een spiraaltje.

Als je diabetes hebt heb je een grotere kans op blaasontsteking. Ook bepaalde geneesmiddelen (zoals methenaminemandelaat en cyclofosfamide) kunnen een oorzaak zijn. Wanneer je je blaas niet goed leeg plast is het risico op blaasontsteking groter. Bijvoorbeeld wanneer je als man een vergrote prostaat hebt of wanneer je een vrouw bent met een blaasverzakking. Er blijft dan telkens een beetje urine in je blaas achter. Hierin kunnen bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen.

Zwangerschap en blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Door de groeiende baarmoeder wordt je blaas opzij gedrukt waardoor je vaak moet plassen. Alléén vaak plassen is niet meteen een blaasontsteking. Maar er blijven bij zwangere vrouwen gemakkelijker kleine restjes urine in de blaas achter waarin bacteriën gemakkelijk groeien. Daarbij bevat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen dan normaal waardoor de omstandigheden voor bacteriën ideaal zijn om te groeien.

Consulteer altijd een arts of therapeut voordat u aan voedingssupplementen begint.

Wij zijn ervan overtuigd dat we u met natuurlijke voedingssupplementen, vitaminen en mineralen kunnen helpen. Neem contact met ons op voor een oplossing op maat! Bel 040-7113026

Verder

5 zekerheden van ortho winkel

  • ORTHOMOLECULAIRE KWALITEIT SUPPLEMENTEN
  • GRATIS LEVERING
    BOVEN DE 50 EURO
  • PROFESSIONEEL ADVIES
  • SNELLE LEVERING
  • PROFESSIONEEL BLOEDONDERZOEK
Voor vragen bel de klantenservice

bel nu

+31(0)40-82 00 274